Sunday, April 12, 2015

# Resep

Puding Jambu Biji Merah

PUDING JAMBU MERAH


Jambu bji yang memiliki kandungan vitamin c tinggi ini sering jadi rujukan penambah trombosit saat seseorang terkena penyakit demam berdarah.  Tapi kebanyakan orang hanya membuat jus dari jambu yang umumnya miliki daging buah warna merah muda, meski ada pula yang berwarna putih tergantung jenisnya.

Nah siapa tau ada yang punya stok jambu biji banyak di rumah, dan bosan cuma dijus saja, ikuti resep berikut supaya jambu biji tidak terbuang percuma.

Bahan :


  • 1 buah jambu biji merah ukuran sedang, blender dengan air kemudian saring
  • 1 Sachet agar-agar (flat/putih)
  • 500 Ml air
  • Gula pasir secukupnya

Cara Membuat:


  1. Masukan semua bahan ke dalam panci
  2. Aduk sampai rata
  3. Kemudian didihkan di atas api
  4. Angkat, tuangkan dalam cetakan dan biarkan uap panasnya hilang baru masukkan ke dalam kulkas
  5. Sajikan dengan susu kental manis atau sesuai selera

No comments:

Post a Comment